Korrigering – Kyllos arkiv 1940-45

For en tid tilbake fikk Lånke historielag overlevert en stor samling bilder og fotoalbum som hadde tilhørt Erling Kyllo. Blant disse bildene er det en del foto fra de første krigsårene som vi har publisert.

I alle år har Lånke historielag vært av den oppfatning at Erling Kyllo selv hadde tatt disse bildene. Men i ettertid har vi bragt på det rene at de fleste av krigsbildene er fotografert av løytnant Odd Nilsen.

Vi beklager misforståelsen og vi ønsker herved å rette opp i dette. Odd Nilsen skal selvfølgelig krediteres bildene.

Odd Nilsen (1918-1943) var løytnant og sjef for mitraljøseavdelingen under kampene på Hegra festning. I mars 1941  reiste han til Sverige, og året etter til England hvor han gikk inn i kompani Linge. I oktober 1943 ble han sendt med fly til Norge som NK for en gruppe som skulle stoppe malmtrafikken fra Løkken til Tyskland. Natten til 23. november 1943 eksploderte et sprenglegeme som han skulle feste til skinnene på Thamshavnbanen, og han døde momentant.