Olgas bok. Et stille liv i arbeiderklassen.

Olgas bok. Et liv i arbeiderklassen

Leif Ekle har utgitt en biografi  om sin mor. Boka gir et levende tidsbilde av livet på Hell, i Lånke og på Stjørdalen fra begynnelsen på 1900-tallet og frem til langt ut i 70-årene. Her møter vi personer fra vårt eget lokalmiljø, – både mennesker vi kjenner, mennesker vi har kjent og mennesker vi har hørt om.

Leif Ekle som vokste opp og trådde sine barnesko på Hell, har vært journalist og i mange år litteraturanmelder i NRK. Noen av oss husker han også både som programleder i Ungdommens radioavis, plateprater og morgenkåsør i NRK på 80 og 90-tallet. Nå har han skrevet en åpenhjertig bok om sin mor Olga, – datter av Otto Lundemo, – smeden og hovslageren på Hell.

Leif har skrevet en dypt personlig, og ærlig bok om sin mor Olga Lundemo som ble født i Litjbyn på Hell i 1926 og som døde i Asker 91 år senere. Vi blir kjent med hele slekta, og boka er en familiekrønike over tre generasjoner. Vi følger familien fra før Otto Lundemo etablerer seg som smed og hovslager på Hell og helt frem til Olga dør i 2017.

Vi får innblikk i hvordan Olga hadde det som enslig mor på Hell, og vi følger henne gjennom yrkeslivet, – på Bøndernes Salgslag i Kjøpmannsgata, på Nobø fabrikker, -så utdannelse i voksen alder og senere som husmorvikar i Ålesund og Løten. Leif skildrer hennes liv både med nærhet og distanse, men det skinner også gjennom at det har vært et nært forhold mellom mor og sønn.

Leif og Olga Ekle
Mor og sønn, - Leif og Olga

Forfatteren selv omtaler boka som en vemodig kjærlighetshistorie.

Boka har også selvbiografiske avsnitt hvor Leif minnes og beskriver eget liv, – spesielt interessant er barndommen på Hell og livet på Stjørdal i ungdomstida. 

I tillegg gir Leif oss også et innblikk i hvordan han har oppsøkt de forskjellige arkivverk og kilder i sin leting etter informasjon om sin mor og sine slektninger. I så måte kan boka også være en inspirasjon til hvor og hvordan vi selv kan finne informasjon om våre egne aner og slektninger.

Boka er utgitt på Cappelen Damm og anbefales på det varmeste.

R.Aa