Oliver Klevsve

Treskjærer og kunstner Oliver Klevsve

Foto : Kjell Julseth
Foto : Kjell Julseth

I november 1927 ble kunstneren Oliver Klevsve født. Han vokste opp i Sortesgrenda i Lånke og det var der han starta sin karriere som treskjærer og kirkekunstner.

Oliver Klevsve hadde en stor og omfattende produksjon i så å si hele sitt liv. Klevsve bodde i Lånke til i 1967. Da ble han gift og flytta til kona Aslaugs hjemplass, Halsanaustan, Halsa. Klevsve døde i 2001.

    Kirkebygger   

Olivers livsverk var uten tvil hans modell av Nidarosdomen. Han lagde sin egen modell av den storslåtte katedralen. Olivers modell er en tro kopi av originalen. Både utskjæringer, krusifiks, skulpturer, ja alt som en kan se ved besøk av domen i Trondheim, finner en også på modellen til Klevsve. Han brukte omtrent 50 år på å gjøre sin dom ferdig.

Oliver var først og fremst kirkekunstner og det finnes arbeider av Oliver i mange kirker.

Foto : Gunnar Leirtrø

Oliver lagde også en god del andre ting. Han var en lidenskapelig tilhenger av trekkspillkongen Carl Jularbo. Klevsve skar også ut flere modeller av Jularbo med sitt spill.

 

 

Og han laga en tro kopi av det gamle treskeverket som på 1950-tallet dro fra gård til gård.

 

 

 

 

 

 

Foto : Olav Ekren

Utstilling og bok

Stjørdal museum eier i dag Klevsves modell av domen. Likedan en modell av Værnes kirke og andre arbeider fra hans hånd.

Lørdag 20. august 2012  var det ei utstilling over en del av Olivers mangfoldige produksjon. Der fikk publikum se både modellen av katedralen, Værnes kirke, Jularbo og treskeverket, blant mye anna. Da ble også boka om kunstneren fra Sortesgrenda lansert.  Gunnar Leirtrø har festa mye av Olivers liv og virke mellom to permer. Boka vil også være et godt bidrag for å bli litt bedre kjent med kunstneren og treskjæreren Oliver Klevsve.