Hell turisthotell

Var det virkelig hotellplaner, eller var dette en stor spøk? Dette er et bilde som stod på trykk i lokalavisen Stjørdalingen i 1939. Lånke historielag har i sin helhet samlet alle reisebrevene som Stenvig skrev i Stjørdalingen. Løytnant Stenvig, som på denne tiden var ordfører i Lånke, hadde vært en tur i Amerika. Etter at han kom hjem skrev han en føljetong i avisen om sin fantastiske reise og opphold han hadde i Amerika. Det er tydelig at de lekte med hotellplaner allerede i 1939, om et stort turisthotell på Hell.

Bygging av hotell har det blitt, det er blitt bygd både ett og to hoteller, men først mange år senere – men på feil side av Stjørdalselva vil vel mange Hell-patrioter hevde. Moro om det hadde vært mulig å fått spore opp originalbildet, selv om det er et manipulert bilde. Et passende navn på hotellet som er gjengitt på bildet, måtte ha vært å kalle det for Hell Hotell eller Steinmohaugen Hotell. Men det siste er et navn som ikke klinger så godt internasjonalt. Det hadde blitt en meget bratt vei opp til toppen, men en kjempefin beliggenhet og utsikt. Og med de gamle veideristningene med de flotte reinsdyrene risset inn i bergveggen bare et lite steinkast unna. Og du verden for en fin turistattraksjon det ville ha blitt.

Det at mange i dag bruken av Hell-navnet på nordsida av Stjørdalselva, kan vel diskuteres. Men å kalle et hotell for Rica Sanfærhus, var vel ikke et aktuelt hotellnavn den gang navnet ble valgt. Hell-navnet ble aldri brukt tidligere for å navnsette området nord for Stjørdalselva.

Utklipp fra Stjørdalingen lørdag den 11. februar i 1939.